Nieuwsbrief MiV april 2022

Ontwikkelingen Muggenburg Zuid

Nu wethouder Beemsterboer heeft aangekondigd niet terug te zullen keren na de komende gemeenteraadsverkiezingen, wil MiV graag de intentieverklaring gemeente-BPD inzien. Die is nog niet zo lang geleden door beide partijen getekend, en de pers heeft daar verslag van gedaan. Maar wat er precies in staat, is ons niet bekend. Daarbij gaat het voornamelijk om het realiseren van de ontsluiting naar de N245 vóórdat de bouwwerkzaamheden beginnen. Die ontsluiting zou naar verluidt ook onderwerp van een B&W besluit zijn en die willen wij ook graag inzien. De documenten zijn inmiddels opgevraagd, maar niet compleet.

De gemeente geeft aan dat zij op dit moment een personeelsprobleem hebben, waardoor deze documenten niet beschikbaar zijn. De oorspronkelijke projectleider voor Muggenburg Zuid is langdurig ziek. Intern is er iemand die dit project kan overnemen, maar deze persoon heeft ook nog zijn eigen projecten. Het is de bedoeling dat half mei van dit jaar Muggenburg Zuid weer opgepakt gaat worden.
Wordt vervolgd.

Nieuwe wethouder

Zodra de nieuwe wethouder is aangetreden, willen wij een gesprek laten inplannen om de historie, de plannen, de afspraken en verwachtingen van beide kanten helder te maken. Zo mogelijk moet dat gesprek gevoerd worden in het bijzijn van ambtenaren die van de historie weten en daar ook notities van hebben.

Wijkraad

Gemeenteambtenaar N. van Warmerdam, de wijkcoördinator van o.a. Muggenburg, heeft met een aantal van ons de instelling van een “wijkraad Muggenburg” besproken, bedoeld als reguliere gesprekspartner voor de gemeente. In de twee gesprekken die wij tot nu toe gehad hebben is van onze kant de duidelijke wens op tafel gelegd om bij de eventuele oprichting van deze wijkraad (die moet dan een rechtspersoon worden) van tevoren te weten hoe de gemeente daarmee om denkt te gaan. Hoe wordt de wijkraad betrokken (vooraf/achteraf informeren over alle voorgenomen/geplande projecten? Wat wordt er dan van de wijkraad verwacht: commentaar, bijsturing van plannen? Wat denkt de gemeente met de inbreng van de wijkraad te gaan doen: aanhoren, dialoog met aanpassingsbereidheid aangaan? Etc.).

Wij verwachten van de gemeente een pro-actieve houding en willen graag een plan zien. Dhr Van Warmerdam vertelde ons dat dit soort concrete vragen om afspraken vooraf vrij ongebruikelijk was, maar wij willen toch graag antwoord. Inmiddels heeft hij gereageerd en aangegeven dat bij ieder project de projectleider beslist hoe de participatie plaatsvindt. Het zogenoemde ‘maatwerk’. Dit is voor ons erg vaag en niet afdoende. Toch willen we nog even een pas op de plaats maken, want inmiddels zijn de gemeenteraadsverkiezingen geweest en meerdere partijen hebben aangegeven dat burgerparticipatie hoog op de agenda staat. Neemt niet weg, dat het hele proces om te komen tot een wijkraad erg stroperig gaat.

De wijkraad krijgt van de gemeente een kleine subsidie (€2 per inwoner) en een startbedrag van €750. Dat is bedoeld om vergaderruimte te huren en kleine kosten daaromheen te dekken.

De wijkraad zal bestaan uit leden vanuit Muggenburg en de Bonkelaarsdijk. Twee raden (Muggenburg en Bonkelaarsdijk apart) is niet erg praktisch en onze belangen overlappen voldoende om dit zo te doen.
Naast een aantal andere mensen vanuit de wijk zijn er ook diverse MiV-leden in principe bereid om op persoonlijk titel plaats te nemen in de nieuwe wijkraad – die officieel dus los zal staan van MiV.

Andere projecten in en om Muggenburg

Omdat de nieuwe wijkraad nog wel even op zich laat wachten, ‘bemoeien’ wij als MiV ons ook nog met wat andere zaken in en om de wijk Muggenburg. Dat zijn de volgende punten.

Vervanging van de bruggen in de wijk

In de gemeentelijke nieuwsbrief nr 4 hebben jullie kunnen lezen dat in het 2e kwartaal van dit jaar de aanbesteding zal plaatsvinden. Eerder werd door de gemeente aangegeven dat de bruggen in mei van dit jaar vervangen zouden worden. Dat wordt dus niet gehaald.
Wij maken ons zorgen over deze vertraging. De calamiteitenroute van onze wijk is al jaren onder de maat. De Corrie van den Berg-brug maakt deel uit van deze calamiteitenroute. En juist deze brug is in een dermate slechte staat dat je je kunt afvragen of een brandweerauto hier niet door zal zakken als er nood aan de man is. Wij zullen onze zorgen richting de gemeente ventileren.

Reconstructie en verkeersdruk Zuiderweg

De reconstructie van de Zuiderweg is in voorbereiding. Jullie hebben een tijdje terug de enquête van de gemeente kunnen invullen. Daaruit zijn wensen en opmerkingen gedestilleerd. Welke, dat kunnen jullie lezen op https://samen.schagen.nl/nl-NL/projects/zuiderweg.
Bij het verbeteren van de Zuiderweg staan volgens de gemeente deze locaties in de top 5:

  • Zuiderweg/Spoorlaan
  • de spoorwegovergang
  • afslag P&R en gezondheidsboulevard
  • kruising Zuiderweg/Verzetlaan
  • de oversteek van Trambaan-West naar het Regius

Zodra een ontwerp is gemaakt, komt de gemeente weer in de lucht en kunnen we als burger hierop onze mening geven.

Wat wij in ieder geval weten is dat de Zuiderweg drukker en drukker wordt. Door het bouwverkeer van het gebouw Gorter aan de Zuiderweg 12 staan er regelmatig files. En die waren er evengoed al als de spoorbomen dicht zijn. Wij houden ons hart vast als het bouwverkeer van Bot Bouw voor het plan Veldwachter gebruik gaat maken van de Zuiderweg.

Hebben jullie ook regelmatig last van dergelijke opstoppingen? We horen het graag.

Doortrekken Verzetlaan richting Muggenburg Zuid

Er hebben ons geluiden bereikt dat men de verkeersdruk op de Zuiderweg te hoog acht als de Verzetlaan voor autoverkeer wordt doorgetrokken naar Muggenburg Zuid. Dit zou betekenen dat autoverkeer van zuid naar noord en vise versa niet mogelijk is. Wel zouden er voor fietsers en wandelaars mogelijkheden komen en er zou een calamiteitenroute worden gerealiseerd.
Dit betekent nogal een verschil met de eerdere plannen. Wij vragen ons af of BPD (de projectontwikkelaar van Muggenburg Zuid) deze geluiden vanuit de gemeente ook te horen heeft gekregen. En zo ja, of en hoe zij dit in hun haalbaarheidsonderzoek zullen opnemen. Wij gaan proberen of we een gesprek kunnen krijgen met BPD. Kunnen we meteen eens vragen hoe de stand van zaken bij hen is.

VIDEO: 700 handtekeningen overhandigen aan wethouder Beemsterboer
VIDEO: 600 handtekening voor extra afslag N245
ARTIKEL: Gemeente Schagen wil speciale aftakking van N245 naar wijk