[Flessenpost] Ontsluiting nieuwe wijk. Dat betreft Muggenburg zuid.

ONTSLUITING START WONINGBOUW MUGGENBURG-ZUID.
De bekendmaking door wethouder Ruimtelijke Ordening dat hij van plan is de bouw van 250 woningen in Muggenburg-Zuid te starten en de ontsluiting via de polderweggetjes Bonkelaarsdijk-Grotewallerweg -Haringhuizerweg en bestaande woonwijk Muggenburg te laten plaatsvinden sloeg in als een bom.
Graag neem ik u mee in de historie van de aanleg woonwijken in de stad Schagen. Volgordelijk is er gebouwd in een vierkant rondom het stadscentrum: Groeneweg, Waldervaart, Muggenburg, Hoep-Zuid, Hoep-Noord, Nes-Noord, Muggenburg-Zuid.

INVESTEERDER(S) GRONDEN MUGGENBURG-ZUID.
Een investeerder heeft als eigenaar van de gronden in Muggenburg-Zuid destijds geprobeerd via de rechter om eerder te kunnen bouwen in Muggenburg-Zuid, gerechtelijk af te dwingen. De rechter heeft dit verzoek afgewezen. Het belangrijkste argument was dat de gemeenteraad van Schagen het besluit had genomen om volgordelijk te bouwen zoals in de vorige alinea is aangegeven. Resultaat was dat de gemeente Schagen van de rechter gelijk kreeg. Na deze uitspraak werd het toenmalige Bouwfonds nu Projectontwikkelaar BPD, eigenaar van de meeste gronden in Muggenburg-Zuid.

GELDIG BESTEMMINGSPLAN MUGGENBURG-ZUID.
Terug naar de huidige formele status van het gebied ten zuiden van de huidige woonwijk Muggenburg. Het geldend bestemmingplan voor de gedachte woonwijk Muggenburg-Zuid is het “Bestemmingsplan Muggenburg 1978” vastgesteld door de raad van de gemeente Schagen d.d. 27 maart 1979. In dit plan is bepaald dat het college van Burgemeester en Wethouders zorgen voor een “Uitwerkingsplan”. Door het destijds genomen raadsbesluit ‘volgordelijk woonwijken bouwen’, is het nu na ongeveer 40 jaar aan de orde om te starten met woningbouw in Muggenburg-Zuid.

STRUCTUURVISIE 2025 VASTGESTELD DOOR RAAD 22-2-2011.
Opgave voor gebied Muggenburg-Zuid:
– Woongebied krijgt alléén de woonfunctie en Inwoners zijn voor
voorzieningen alléén aangewezen op de binnenstad Schagen.
– De woonwijk wordt de nieuwe zuidrand met het buitengebied.
– De kans om de stad Schagen vanuit het zuiden te presenteren.

BESTEMMINGSPLAN MUGGENBURG 1978.
Het nog in te vullen zuidelijk woongebied is het gebied waar het bestemmingsplan Muggenburg 1978 nog steeds geldt en waarvoor het college met een voorstel moet komen voor regels, verbeelding (plankaart) en toelichting voor dit zuidelijk deel van Muggenburg.
De tijdsperiode van 40 jaar is naast het ‘volgordelijk bouwen’ verklaarbaar vanwege het feit dat de gemeente Schagen in de eind zeventiger begin tachtiger jaren de ambitie had van een snelle groei naar 40.000,– inwoners. Dat is om allerlei redenen destijds niet gelukt.

ONTSLUITING.
In de plankaart van het geldend bestemmingsplan staat duidelijk aangegeven:
– Ontsluiting woonwijk op de provinciale weg N 245 Alkmaar-Schagen.
– Aanleg hoofdweg aansluitend door woonwijk Muggenburg met verbinding richting Zuiderweg-Stad Schagen.
– Aanleg groenvoorziening zuidelijke rand nog aan te leggen woonwijk Muggenburg-Zuid.
– Recreatie doeleinden ten zuidwesten van ontsluitingsweg.

– Bestaande landelijke weggetjes kunnen blijven zodat wandelend en fietsend de mogelijkheid bestaat verbinding te houden via de groene zuidzijde met het buitengebied.
– Tussen de twee grote ontsluitingen, de Provinciale weg N 245/S3 en de Zuiderweg, een hoofdstraat aanleggen die de huidige en toekomstige woonwijk met elkaar verbinden. Gemotoriseerd verkeer gaat via deze ontsluitingen de woonwijk in en uit.

Met de vaststelling van het bestemmingsplan Tjallewal-Oost (4 woningen naast Bonkelaarsdijk 1) en het bestemmingsplan Bonkelaarsdijk 5 (2 woningen naast Bonkelaarsdijk 5) is door de huidige eigenaar van het zuidelijk gebied ingestemd, onder voorwaarde dat de afwikkelingen van het verkeer van deze extra woningen uitsluitend en alléén via de landelijke route het weggetje Bonkelaarsdijk kan.
De afwikkeling van het verkeer via de ontsluitingsweg Bonkelaarsdijk is als zodanig opgenomen in de bij beide plannen behorende regels van toelichting en verbeelding (plankaart) vermeld.
Wethouder Ruimtelijke Ordening “WEET” dat één van de basistaken van de provincie Noord-Holland is: Ontstaan van nieuwe woonwijken aansluiten op provinciale wegen. De basis is al gelegd in het bestemmingsplan Muggenburg 1978. “STERKER” nog, destijds is door provinciale instanties, als onderdeel van het bestemmingsplan, toen al in hun adviezen instemming gegeven met beide ontsluitingen op de N 245/S3 en de Zuiderweg.

Onrust veroorzaken bij de bewoners van het poldergebied en de huidige bewoners woonwijk Muggenburg is eigenlijk niet aan de orde. Wellicht wel een goed argument richting de provincie Noord-Holland om tot de aanleg van deze ontsluiting op de Provincialeweg N 245 over te gaan. De andere ligt er al.

Jan Bouwes

Ontsluiting nieuwe wijk

Ontsluiting nieuwe wijk – Flessenpost uit Schagen

VIDEO: 700 handtekeningen overhandigen aan wethouder Beemsterboer
VIDEO: 600 handtekening voor extra afslag N245
ARTIKEL: Gemeente Schagen wil speciale aftakking van N245 naar wijk