[Noordkop Centraal] Column Kees Zwaan: Wethouder negeert democratische principes

Column op Noordkop-Centraal, gepubliceerd: 18-12-2020 | 14:37:31

CALLANTSOOG – In het voorjaar van 2017 nodigde gemeente Schagen de inwoners van Callantsoog uit om te praten over een bouwplan voor jongeren aan de Denneweg dat ten koste zou gaan van openbaar groen. Veel Callantsogers gaven gehoor aan de oproep want er kwamen meer dan 200 belangstellenden op af.

Wethouder Jelle Beemsterboer was namens de gemeente aanwezig en benadrukte in zijn welkomstwoord dat er nog geen concrete plannen zouden zijn en voegde daaraan toe dat indien de meerderheid van de aanwezigen tegen het bouwen op de Denneweg zou zijn er niet gebouwd zou gaan worden.

Na een toelichting en de daarop volgende inbreng van de aanwezigen vroeg Beemsterboer wie er voor de ontwikkeling van een dergelijk bouwplan was, waarna 10-15 mensen hun hand opstaken. Vervolgens vroeg hij niet wie tegen was.

Maar de stemming liet niets aan duidelijkheid te wensen over. Beemsterboer meldde dat hij zoveel weerstand niet had verwacht. Op zijn verzoek was echter een (informeel) democratisch besluit genomen, echter blijkt hij zich er niets van aan te trekken en ging daarna gewoon zijn gang. Want eind 2017 presenteerden de gemeente Schagen en Wooncompagnie een bouwplan voor bouw van woningen op het perceeltje dat de bewoners graag willen behouden. Dat laatste was immers democratisch besloten?

De bewoners zijn daarom furieus. Zo kan Beemsterboer toch niet met Callantsogers omgaan? In een brief aan de gemeente eisen zij dat de gemeente de gedane belofte nakomt. Beemsterboer weigert dit en stelt dat hij dat niet had toegezegd. Echter, met tal van getuigen is dat te bewijzen. Het is zijn woord tegenover dat van minstens tientallen Callantsogers. Het plan staat volgens Beemsterboer inmiddels als een huis en er kan niets meer aan gewijzigd worden. De gemeenteraad lijkt de handelswijze van Beemsterboer goed te keuren want het bestemmingsplan is inmiddels goedgekeurd. De bewoners kunnen nog wel in beroep gaan bij de Raad van State.

Toch is inmiddels begonnen met het bouwrijp maken van het bewuste perceel. Woensdag jongstleden was men druk aan de gang, terwijl de bezwaarprocedure nog niet is afgerond. Het arrogante, onbetrouwbare gedrag van Beemsterboer kun je zien als minachting van de Callantsoger die gewoon opkomt voor zijn rechten. De wethouder heeft blijkbaar lak aan democratische principes. Toch staat dat in de naam van zijn partij. Zou hij ook lak hebben aan christelijke principes?

Kees Zwaan

Jelle Callantsoog

Column: Wethouder negeert democratische principes – Noordkop Centraal

VIDEO: 700 handtekeningen overhandigen aan wethouder Beemsterboer
VIDEO: 600 handtekening voor extra afslag N245
ARTIKEL: Gemeente Schagen wil speciale aftakking van N245 naar wijk