[Noordkop Centraal] Op 9 november 2019 al vragen over de aansluiting Muggenburg

Column Eugeen Hoekstra op Noordkop Centraal, gepubliceerd op 9-11-2019

Woningbouw is voor wethouder Jelle Beemsterboer topprioriteit. Daarom begrijpt niemand waarom Muggenburg-Zuid niet veel eerder in ontwikkeling is gebracht. Hier kunnen 1500 nieuwbouwwoningen gerealiseerd worden. Intussen zijn al veel jaren verloren gegaan omdat er in Muggenburg-Zuid niets gebeurt.

De wethouder kent schrijnende verhalen van mensen die absoluut een woning nodig hebben. Die woningen komen er wel maar als ze gebouwd worden gaat het om een klein aantal. Het zijn druppels op een gloeiende plaat

Op de lijst bouwprojecten van de gemeente Schagen prijken 34 bouwprojecten, die goed zijn voor ruim 400 nieuwbouwwoningen per jaar tot en met 2022. Dat zijn gemiddeld 55 woningen per project.

En ja, er zijn bouwplannen genoeg maar ze blijven steken in onderzoeksrapporten, procedures en rechtszaken. Tussen de tekentafel en de realisering zit drie tot vijf jaar. En soms nog langer zoals het geval is met het appartementencomplex aan de Laan, waarmee pas dit jaar aan de bouw wordt begonnen.

De gemeente Schagen zet in op de bouw van 300 woningen per jaar. Dit is te hoog gegrepen, want sinds 2013 is dit aantal gehaald in geen enkel jaar gehaald. In 2013 werden 74 woningen opgeleverd, in 2014 208, in 2015 121; in 2016 94; in 2017 117 en in 2018 220 nieuwbouwwoningen. Dit jaar is de klad er helemaal ingekomen. Tot en met augustus slechts 32.  

Te hoog gegrepen, behalve als Schagen een klapper wil maken met het ontwikkelen van Muggenburg- Zuid. Het uitleggebied dateert uit de tijd van de gemeente Schagen voor de herindeling. Om precies te zijn de jaren zeventig. De grond is niet van de gemeente maar van BFD (het oude Bouwfonds Nederland), die nu de huizen bouwt in Nes-Noord.

Muggenburg-Zuid heeft in de jaren zeventig de bestemming Wonen gekregen: niets ligt er in de weg om alvast te starten met de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk. Dit is tot op heden niet gebeurd.

Ook is er tot nu toe niets gedaan om alvast de ontsluitingsweg naar Muggenburg-Zuid aan te leggen. Deze was door de Provincie jaren geleden toegezegd, maar de weg is inmiddels uit de stukken verdwenen. In Opmeer wordt al een paar jaar flink gebouwd. Wat opvalt is dat de ontsluitingsweg naar Heerenweide werd aangelegd voordat de eerste schop de grond inging voor de bouw van de woningen in deze wijk. Zo hoort het. 

Schagen laat zich gijzelen door BFD die niet meewerkt zolang de laatste woning in Nes-Noord niet is gebouwd. Nu de ontwikkelaar begrijpt dat hij dit standpunt niet kan volhouden, mag de gemeente eind volgend jaar de ontwikkeling van Muggenburg-Zuid in gang zetten.

Er is geen wet die verbiedt dat een projectontwikkelaar tegelijkertijd op meer plaatsen in een gemeente mag bouwen. Door de halsstarrige houding van BFD zijn woningzoekenden in Schagen bewust op achterstand gezet.

Eugeen Hoekstra

Column: Vertragingstactiek Muggenburg-Zuid nekt woningzoekenden – Noordkop Centraal

VIDEO: 700 handtekeningen overhandigen aan wethouder Beemsterboer
VIDEO: 600 handtekening voor extra afslag N245
ARTIKEL: Gemeente Schagen wil speciale aftakking van N245 naar wijk