[Noordkop Centraal] Muggenburg blijft voorlopig op slot

Het is lang wachten op de bouw van de broodnodige woningen in Muggenburg-Zuid. Voorlopig komen ze er niet. Reden is gesteggel over de aanleg van de ontsluitingsweg naar de N245. Een tijdelijke weg voor het bouwverkeer lijkt het niet te worden. 

Vanuit het gemeentehuis komen inderdaad andere geluiden. Niet dat de ontsluiting van de baan is, maar dat de weg in een ‘groter perspectief’ beschouwd moet worden. Woordvoerder Jorien van Zoonen laat weten dat tot nu toe voornamelijk bestuurlijk gesproken is over het onderwerp. Uitkomst tot zover: die ontsluitingsweg kan er alleen komen als ‘we’ die meenemen in een groter verband.

Ambtelijk proza:

‘Hierbij is naar voren gekomen dat voor een zorgvuldige motivering en uitwerking in ieder geval een verkeersmodel nodig is en in de afgelopen periode is er voornamelijk hard gewerkt aan het verkeersmodel dat gedurende het zomerreces zal worden opgeleverd.’ De weg gaat onderdeel uitmaken van een verkeersmodel: een computermodel dat inzicht geeft in huidige en/of toekomstige verkeers- en vervoersstromen. De Zuiderweg wordt ongetwijfeld meegenomen. Voor deze weg zijn ook plannen in voorbereiding om het voor het verkeer veiliger te maken door de aanleg van rotondes zonder dat er extra afritten bijkomen.

Wat meegeholpen heeft is het concept Ontwikkelvisie stad Schagen. Dit plan voorziet een uitbreiding van de stad over de N241 heen. Het college is in overleg met de provincie om hiervoor goedkeuring te krijgen. Zo is de kwestie Muggenburg verknoopt geraakt met de ontwikkelvisie. Grootschalig heet het nu. De actiegroep in Muggenburg zal het weinig uitmaken. Zolang die weg er niet ligt wordt er niet gebouwd en rijdt er geen bouwverkeer over de Verzetlaan en Bonkelaarsdijk. Aan welke oplossing ook gedacht wordt, dat nachtmerriescenario gaat niet gebeuren. Dat is winst.

De woordvoerder van de gemeente zegt dat ‘na het zomerreces de gesprekken worden gecontinueerd met alle benodigde informatie en wij hopen dat dit snel zal resulteren in een duidelijke afspraak.’ Ambtelijke taal is het, net als de bekende ambtelijke molens, het gaat nog lang duren.

Wanneer houdt het geduld op? Er moeten huizen worden gebouwd! Vroeg ik de gemeente. Er is woningnood. Naar elke nieuwgebouwde woning wordt gesnakt. In het lege weiland in Muggenburg-Zuid kan snel worden gebouwd. Honderden huizen. Het antwoord is veelzeggend. “Het college heeft begrip voor het gevoel dat het geduld op de proef gesteld wordt, maar dit soort grootschalige ontwikkelingen vragen om een zorgvuldig proces en traject om te zorgen dat alle belangen, alle noodzakelijkheden kunnen lijden tot een kwalitatief hoogwaardig plan.” Leiden met een lange IJ! Dat zegt alles!

Het verzet van de bewoners van de wijk Muggenburg tegen woningbouwplannen aan de zuidrand van Muggenburg-Zuid is niet voor niets geweest. Een actie onder de bewoners bracht 700 handtekeningen op (dus bijna van alle huishoudens in de wijk) onder een petitie met als eis een directe ontsluiting van Muggenburg op de N245. Op 3 februari werd de petitie voor de ingang van het gemeentehuis overhandigd aan wethouder Jelle Beemsterboer.

Eugeen Hoekstra

Link naar het artikel: Column: Muggenburg blijft voorlopig op slot – Noordkop Centraal

VIDEO: 700 handtekeningen overhandigen aan wethouder Beemsterboer
VIDEO: 600 handtekening voor extra afslag N245
ARTIKEL: Gemeente Schagen wil speciale aftakking van N245 naar wijk