MiV Nieuwsbrief Januari 2024

Langs deze weg willen wij u op de hoogte brengen van de laatste informatie die wij hebben en wat we
hiermee doen. U kunt de nieuwsbrief ook downloaden als PDF door op deze link te klikken.

Muggenburg Zuid-ontsluiting op N245
Ondanks herhaaldelijke verzoeken en toezeggingen van gemeentewege ontvingen wij van de gemeente
Schagen geen schriftelijk document waarin zou staan dat Muggenburg Zuid wordt ontsloten via de N245 (en dus niet via de Verzetlaan en/of Bonkelaarsdijk). Daarom hebben wij een zogenaamd Woo-verzoek (Wet Open Overheid) bij de provincie Noord-Holland ingediend. Onlangs hebben wij deze informatie ontvangen. Uit de stukken blijkt dat de provincie akkoord gaat met de ontsluiting op de N245. Een adviesbureau heeft bekeken op welke manier die ontsluiting zou moeten plaatsvinden. Dit kan nl. op verschillende manieren: verkeerslichten, rotonde, ongelijkvloerse kruising of een voorrangskruising. Het advies is om de kruising door middel van verkeerslichten aan te laten sluiten op de N245. Deze variant is minder kostbaar dan een rotonde of ongelijkvloerse kruising en veiliger dan een kruising zonder verkeerslichten. BPD (de projectontwikkelaar van Muggenburg Zuid) is ook voorstander van
een dergelijke kruising. Met de ontvangen documenten kunnen we (eindelijk) een streep zetten door dit onderwerp en ons concentreren op andere.

Ontwerpbestemmingsplan Muggenburg Zuid
Inmiddels ligt vanaf 29 december 2023 het ontwerpbestemmingsplan Muggenburg Zuid ter inzage. Als het goed is hebben alle inwoners van Muggenburg en omgeving een brief ontvangen met daarin informatie hoe u dit plan kunt raadplegen en hoe u eventueel een zienswijze kunt indienen. Wij zijn op dit moment bezig met een zienswijze. Want met name voor de bewoners van de Bonkelaarsdijk en Muggenburgerweg 1 hebben de plannen een grote impact. Vooral de voorgenomen bouwhoogte van de
appartementsgebouwen en de zogenaamde ‘bijzondere’ gebouwen is fors: 5 voor de appartementen en 6
bouwlagen voor de bijzondere gebouwen. De appartementen van 5 hoog langs het Meerslootpad zullen behoorlijk massaal overkomen. Daarnaast worden er nog een aantal toezeggingen niet nagekomen.
Zodra onze zienswijze is ingediend, zullen wij deze weer op onze website plaatsen.

Zuiderweg-verkeersdruk
Gezien de woningbouw langs de Zuiderweg, in Muggenburg Zuid en mogelijk nog wat andere locaties
vragen wij ons af of de Zuiderweg de verkeersstromen die deze ontwikkelingen met zich meebrengen wel
aankan. Op de informatieavond Zuiderweg in het gemeentehuis op 14 december 2023 hebben diverse omwonenden van de Zuiderweg belangstelling getoond. Te zien was wat de gemeente dit jaar laat uitvoeren op deze weg.
Dat is het volgende:

  • Oversteek Trambaan – Spoorlaan. De oversteek wordt iets breder waardoor een zelfde soort oversteek kan worden gerealiseerd als bij de apotheek.
  • Verkeerslichten. Deze worden vervangen, waarbij er voor voetgangers en fietsers een afteller zichtbaar is zodat je weet hoe lang je nog moet wachten (is o.a. ook in Alkmaar)
  • Vervangen asfalt. Vooral de bewoners van de Dorpen (en waarschijnlijk straks ook die van de Veldwachter) hebben last van het verkeerslawaai van deze weg. Wij hebben gevraagd of het mogelijk is om zgn fluisterasfalt te gebruiken. Daarnaast hebben we gevraagd of het mogelijk is om de doorsteek N241-N245 te ontmoedigen. De Zuiderweg wordt nog te veel gebruikt door verkeer wat uiteindelijk toch naar de N248 moet. Waarom dan niet doorrijden op de N241 tot aan de N248. Het aanpassen van de bebording op de rotonde N241/Zuiderweg zou mogelijk al een verschil kunnen maken.

Uit de vragen die her en der gesteld werden, viel op te maken dat menigeen zich zorgen maakt over de verkeersdruk op de Zuiderweg. Wij hebben diverse keren bij de gemeente gevraagd naar een verkeersonderzoek waaruit zou moeten blijken dat deze weg het toenemende verkeer aankan. Helaas hebben we ook deze informatie moeten verkrijgen via een Woo-verzoek.
Uit de toegezonden documenten (een opgesteld verkeersmodel) blijkt dat de Zuiderweg de toekomstige verkeersdruk aan zou moeten kunnen. Dit verkeersmodel is opgemaakt door een extern bureau en opgestart in 2019. Het model is in 2021 aan de gemeente overhandigt en geeft een doorkijk naar 2040. Maar…. Er is slechts één verkeerstelling gedaan en die stamt uit 2017! Dit laatste valt te lezen in het ontwerpbestemmingsplan Muggenburg Zuid, dat nu ter inzage ligt. Op de informatieavond (wij hadden de gevraagde informatie toen nog niet ontvangen) hebben wij de vraag gesteld wanneer er verkeerstellingen zijn gedaan. Een ambtenaar van de gemeente Schagen vertelde toen dat het verkeersmodel een dynamisch model is en dat er ieder jaar verkeerstellingen worden gedaan. Op de vraag wanneer er in 2023 tellingen zijn gedaan, bleef men het antwoord schuldig. En nu blijkt dus dat er al sinds 2017 geen verkeerstellingen meer zijn gedaan op de Zuiderweg. U kunt begrijpen dat wij nu twijfelen aan het waarheidsgehalte van de informatie die wij in de gesprekken met de gemeente krijgen. Aangezien wij van mening zijn dat de verkeersdruk van de Zuiderweg onlosmakelijk verbonden is met de woningbouw in Muggenburg Zuid, zullen wij dit onderwerp ook vermelden in onze zienswijze op het ter inzage liggende ontwerpbestemmingsplan.

VIDEO: 700 handtekeningen overhandigen aan wethouder Beemsterboer
VIDEO: 600 handtekening voor extra afslag N245
ARTIKEL: Gemeente Schagen wil speciale aftakking van N245 naar wijk