Ontwikkelvisie 2040 – zienswijze MiV

Beste bewoners van Muggenburg en Bonkelaarsdijk,

Op de website is het even stil geweest. De laatste publicatie was het verslag van ons overleg met de gemeente op 16 januari van dit jaar. In dat overleg hebben wij diverse documenten en informatie (op)gevraagd. Helaas hebben wij die tot op heden niet mogen ontvangen. Ook niet na herhaalde verzoeken, zowel mondeling als via de mail. Dit stemt ons natuurlijk niet vrolijk. Wij zullen nu de weg inslaan om deze informatie op te vragen via een zogenaamde WOO-procedure. Die is gebaseerd op de Wet Open Overheid. De gemeente is verplicht een dergelijk verzoek in behandeling te nemen binnen een wettelijk vastgestelde termijn.

En dan komt er bericht dat de ontwerp Ontwikkelvisie 2040 stad Schagen ter inzage ligt. Op 5 juli jl. was hiervoor door de gemeente een inloopmiddag/-avond georganiseerd. Diverse inwoners van Muggenburg en de Bonkelaarsdijk werden zeer verontrust toen zij de informatie zagen en het nodige te horen kregen van de aanwezige ambtenaren en wethouder Kruijer. Men wilde graag op deze visie reageren. In deze fase van de ontwikkelvisie was het mogelijk om tot 7 juli zienswijzen kenbaar te maken. Een erg korte termijn. Uiteindelijk heeft men op het gemeentehuis besloten om de termijn te verlengen tot 27 juli a.s.

De leden van MiV hebben daarom besloten om een zienswijze in te dienen op de ontwerpvisie en op de procedure eromheen.

Wij maken bezwaar omdat:

  • Er nu twee MBZ (Muggenburg-Zuid) tekeningen rondgaan. Het is niet duidelijk wat precies de plannen zijn.
  • De ontsluiting van MBZ via de N245 nog steeds niet zwart-op-wit staat. Waar zijn de afspraken met de provincie?
  • Er ook over het – voorkomen van – gebruik van de Bonkelaarsdijk onduidelijkheid is.
  • De aan de raad getoonde tekening van MBZ ernstig afbreuk doet aan het beloofde landelijk karakter van de nieuwe wijk.
  • Er geen echt onderzoek gedaan is naar de verkeersdruk op de Zuiderweg en de gevolgen qua stikstof, leefomgeving en de toegankelijkheid van Muggenburg, ook voor hulpdiensten.
  • Wij vinden dat het tijd is voor een burgerberaad! De gemeenteraad heeft in mei 2023 besloten tot het instellen van een pilot voor een burgerberaad. De bouwplannen van MBZ passen daar precies in. Wij verzoeken wij het college de burgerparticipatie voor MBZ nu te starten.

Wij willen duidelijkheid over al deze punten en wij vragen om een zuidelijke rondweg aan te leggen, tegelijkertijd met de bouw van MBZ, om de Zuiderweg zo veel mogelijk te ontlasten en een verkeersinfarct te voorkomen.

Als dat allemaal niet kan en MBZ – tegen de oorspronkelijke plannen in – helemaal volgebouwd zou moeten worden vanwege tijdsdruk en de financiële eisen van de bouwer, vragen wij de gemeente om eerst Schagen Oost te ontwikkelen. Ontsluiting daar is makkelijker, het ontziet de Zuiderweg en maakt de zuidelijke rondweg minder urgent.

Wilt u de volledige zienswijze lezen, klik dan hier.

We houden u op de hoogte!

Met vriendelijke groet,

De leden van MiV

VIDEO: 700 handtekeningen overhandigen aan wethouder Beemsterboer
VIDEO: 600 handtekening voor extra afslag N245
ARTIKEL: Gemeente Schagen wil speciale aftakking van N245 naar wijk